Ventilirane fasade

O ventiliranim fasadama

Ventilirane fasade čine estetski i fizički optimalnu ovojnicu zgrade. Ventilirane fasade sastoje se od više slojeva. Prvi sloj izvana čine fasadni paneli koji mogu biti od različitih materijala kao što su aluminijski lim, aluminijske kompozitne ploče (alucobond), vlakno-cementne ploče itd.

Ventilirane fasade

Slojevi ventiliranih fasada

1

Vanjski sloj, onaj vidljiv oku, čine fasadne ploče koje su ovješene (kazetiranje) ili lijepljene na metalnu podkonstrukciju.

2

Predzadnji je sloj, između metalne podkonstrukcije i mineralne vune, ventilirani prostor. To je prostor u kojem nema nikakvog materijala te zrak može slobodno strujati. Upravo je taj prostor specifičnost ventiliranih fasada.

3

Zadnji sloj čini mineralna vuna kaširana voalom (prekrivena difuznom membranom) koja je učvršćena na zid zgrade.

Fizička svojstva ventiliranih fasada

Fizička su svojstva ventiliranih fasada izvanredna. Radi ventiliranog sloja zraka ventilirane fasade omogućavaju održavanje ugodne klime i temperature u prostorima zgrade te smanjuju potrebu za klimatizacijom i grijanjem. U hladnim danima se zrak koji prolazi kroz ventilirani prostor zgrade grije od topline same zgrade. S obzirom da to usporava gubitak topline zgrade u okoliš, radi manje količine zraka u ventiliranom prostoru nego u kompletnom prostoru oko zgrade, potrošnja energije se smanjuje.

U vrućim danima zrak stalno prolazi kroz ventilirani prostor tako što se zagrijani zrak diže prema gore i time stvara područje niskog tlaka s donje strane fasade što omogućava ulaz hladnog zraka, ventiliranje i hlađenje cijele zgrade, a time se smanjuje i potrošnja energije uzrokovana hlađenjem i klimatizacijom. Također, za vrijeme vrućih dana i fasadna obloga ima velik utjecaj na izolaciju. Naime, ona djelomično upija toplinu Sunčevih zraka, ali ih djelomično i reflektira. Na taj način emitira samo određeni dio sveukupne topline Sunčevog zračenja i time smanjuje količinu topline koja dopire do zgrade.

Infografika

Rješavanje vlage i kapljica kiše

1. Molekule vode difuzijom će iz unutarnjih prostora kroz zidove doći na vanjsku površinu zida.

2. Voda će lako proći kroz mineralnu vunu i doći do ventiliranog prostora radi njene vlaknaste strukture i paropropusne, a vodonepropusne membrane.

3. Vodu će zrak pokupiti i izbaciti van fasade.

Imate pitanja? Kontaktirajte nas

Arrow

Prednost ventiliranih fasada

Većinu fizičkih svojstava osiguravaju unutarnji slojevi fasade, oni oku nevidljivi. Ali ono što je velika prednost ventiliranih fasada je što fasadna obloga može poprimiti skoro pa bilo kakav oblik. Valovit, zaobljen, oštar, pravilne i nepravilne geometrije. Estetski, ventiliranim fasadama mogu se izvesti najkompliciranija i najzahtjevnija pročelja zgrada.

Ventilirane fasade

Najmodernija
proizvodno-obradna linija

Kao komparativnu prednost u odabiru kao potencijalnog izvođača uz velike i poznate kapacitete za aluminijske sustave, želimo posebno naglasiti program ventiliranih fasada od aluminijskih kompozitnih ploča za koje posjedujemo jednu od najmodernijih proizvodno-obradnih linija u Hrvatskoj. CNC obradni stroj za rezanje, profiliranje i bušenje ploča, stroj za probijanje/perforiranje te kanterica za obradu rubova ploča.

Alukon logo